1 op de 5 kinderen/jongeren in Nederland groeit op bij ouders met psychische of verslavingsproblemen

Voor deze kinderen is het fijn om te weten dat ze niet de enige zijn, dat ze erover mogen praten en dat ze daar wat ondersteuning bij krijgen.


Vooral om te voorkomen dat deze kinderen en jongeren zelf problemen ontwikkelen! Uit onderzoek blijkt namelijk dat KOPP-kinderen 2 tot 3 keer zo grote kans hebben om zelf psychische problemen te ontwikkelen, en 5x vaker bij de jeugd GGZ in behandeling komen. Bij kinderen van ouders met een stemmings- of angststoornis, heeft zelfs 65% op 35-jarige leeftijd zelf een stemmings- of angststoornis!

Om dit te voorkomen is er veel onderzoek gedaan naar beschermende factoren. En daarom geven we in Nijmegen al jaren (bewezen effectieve) ondersteuningsgroepen voor deze kinderen van ouders met psychische en/of verslavingsproblemen. Binnenkort gaan er weer een aantal groepen starten en er zijn nog plekken vrij!

>         De groep voor kinderen (8-12 jaar) start op woensdag 16 september 2020, van 15.30-17.00 uur. In deze doe-praat groep hebben we het spelenderwijs over gevoelens, leren de kinderen over wat de ziekte van papa/mama is en hoe ze hiermee om kunnen gaan. Deze groep lijkt al vol te zitten, maar wijs ouders er wel vast op, de volgende groep start in het voorjaar van 2021.

>         De groep voor jongeren (13 – 16 jaar) start op dinsdag 22 september 2020, van 15.30-17.00 uur. Deze groep heeft als belangrijkste doel om bij elkaar herkenning, begrip en steun te vinden, zodat ze zelf eventuele moeilijkheden de baas kunnen blijven.

>         De groep voor jongvolwassenen (17-25 jaar) waarschijnlijk start voorjaar 2021.

>         Daarnaast is er het doorlopende aanbod van de Ouder-baby interventie (i.s.m. GGD en Entrea). Voor ouders met psychische problemen en hun baby (0-12 maanden) is er individuele begeleiding mogelijk. Hierbij werken we met video-opnames om ervoor te zorgen dat ouders beter contact krijgen met hun kind, zelfvertrouwen krijgen in hun ouderrol en zo de hechting goed op gang komt.

undefined” width=”121″ height=”162″ />

Begeleid of behandel jij volwassenen, die kinderen hebben in de leeftijd 0 tot 25 jaar? Of heb jij een kind, jongere of jongvolwassene in begeleiding/behandeling, die hiervoor in aanmerking komt? Informeer ze dan over de groepen, geef ze een folder mee of meld ze aan! Er zijn geen kosten aan deelname verbonden. Beschikbaar voor inwoners regio Nijmegen (dus ook Beuningen, Heumen, Wijchen, Berg en Dal, Lingewaard).

In de bijlage de folders van het aanbod, voor meer informatie.
Een vraag of even overleggen? Bel of mail ons gerust!
Kijk ook eens op www.koppkvo.nl om te kijken wat je als professional nog meer kan doen voor deze kinderen/jongeren.

Met vriendelijke groet,

Amanda van de Pol

Secretariaat Indigo Gelderland Preventie

Regio’s Arnhem-Nijmegen-Veluwe Vallei-Rivierenland

Tel: (026) 312 44 83

Email:  info@indigogelderland.nl

Twitter: @indigo_prev_gld

www.indigo.nl

Scroll naar top